aanleg mountainbike pad

3. Aanleg

Veel van de huidige mountainbikepaden in Nederland hebben te kampen met dezelfde problemen. De paden zijn volledig kapot gereden met diepe sporen, erosie, modderpoelen en blootliggende boomwortels tot gevolg. Dit alles geeft een toenemende druk op het onderhoud van de paden. Daarnaast zijn ook veel paden niet uitdagend genoeg voor de mountainbiker. Een beginner vermaakt zich wel een half jaartje op de route, maar de gevorderde mountainbiker vindt het al snel saai en zoekt vertier buiten de gebaande paden. Een onwenselijke situatie!

De aanleg van een mountainbike pad of route lijkt voor een leek wellicht simpel, maar een echt duurzaam pad vraagt de nodige aandacht. Ons bouwteam bestaat uit gecertificeerde experts die volgens de principes van de International Mountain Bicycling Association (IMBA) werken. Onze filosofie bij de aanleg is dat een mountainbike pad beter in één keer goed aangelegd kan worden zodat er weinig tot geen onderhoud nodig is. In tegenstelling tot een snel aangelegd pad dat heel tof is voor een paar maanden maar daarna enorme onderhoudskosten met zich meebrengt. Ook belangrijk is het gebruik van materialen die passen bij de omgeving, zodat de natuurbeleving niet verloren gaat.

Het resultaat van de aanlegfase is een mountainbike pad of route die duurzaam is aangelegd, die past binnen de omgeving en waarbij beperkt onderhoud nodig is. In de volgende stap leest u wat voor soort onderhoud er komt kijken bij een mountainbike pad.

mountainbike route paden aanleg Patrick Janse