duurzame mountainbike paden route

2. Ontwerp

Alle paden die als ‘prettig of goed’ worden ervaren hebben één ding gemeen. Ze voorzien in de behoefte van de gebruiker. Voor een groep wandelaars is dit bijvoorbeeld een breed pad met verharding zodat ook de rolstoelrijder mee kan. En voor de paardrijder is het misschien wel een mooi zandpad door de duinen. Een pad dat goed aansluit bij de behoefte van de gebruiker zal er voor zorgen dat er veel minder behoefte is om buiten de gebaande paden te treden. En dit is een groot pluspunt, want dit zorgt voor minder conflictsituaties!

Voordat er dus kan worden nagedacht over de aanleg van een mountainbike pad of route is het belangrijk dat er een slim ontwerp wordt gemaakt. Een ontwerp waarin rekening wordt gehouden met de behoefte van de gebruiker: de mountainbiker. Belangrijk daarbij is dat de behoefte van de andere recreanten niet uit het oog verloren raakt! En misschien nog wel belangrijker is dat er goed gekeken wordt naar de natuurwaarde van het terrein. Uiteindelijk zijn alle recreanten in het bos of duin om van de natuur te genieten. Een ontwerp voor een duurzaam mountainbike pad voorziet dus ook in natuurbehoud en bescherming.

Omdat wij zelf ook mountainbikers zijn weten wij exact hoe de perfecte mountainbike route er uit zou moeten zien. Voor zowel een beginnende weekendfietser, als ook voor de gevorderde kilometervreter. Daarnaast werken wij nauw samen met de lokale natuurbeheerder om te bepalen welke delen van het terrein bijzondere aandacht verdienen voor wat betreft ecologische waarde.

Het resultaat van onze ontwerpfase is een mountainbike pad of route waar mountainbikers, van elk niveau, nog lang plezier aan gaan beleven en waarbij de ecologische waarde van het terrein wordt gerespecteerd. In de volgende stap leest u meer over de aanleg.

mountainbike route paden aanleg Patrick Janse